WHY ME? A Beautiful Message

By Arthur Ashe.

Arthur Ashe was the legendary Wimbledon Tennis Player who was dying of AIDS, which he got due to Infected Blood he received during a Heart Surgery in 1983!

As he lay sick, he received letters from his fans, one of which asked:

“Why did God have to select you for such a bad disease?”

To this Arthur Ashe replied:

50 Million children started playing Tennis,

5 Million learnt to play Tennis,

500 000 learnt Professional Tennis,

50 Thousand came to Circuit,

5 Thousand reached Grand Slam,

50 reached Wimbledon,

4 reached the Semifinals,

2 reached the Finals and

when, I , was holding the winner’s cup in my hand, I never asked God

“Why Me?”

So now that I’m in pain how can I ask God

“Why Me?”

Happiness keeps you Sweet!

Trials keep you Strong!

Sorrows keep you Human!

Failure keeps you Humble!

Success keeps you Glowing!

But only, Faith keeps you Going!

Sometimes you are not satisfied with your life, while many people in this world are dreaming of living your life.

A child on a farm sees a plane fly overhead dreams of flying. but, a pilot on the plane sees the farmhouse & dreams of returning home.

That’s life!

Enjoy yours… If wealth is the secret to happiness, then the rich should be dancing on the streets.

But only poor kids do that.

If power ensures security, then VIPs should walk unguarded.
But those who live simply, sleep soundly.

If beauty and fame bring ideal relationships, then celebrities should have the best marriages.

Live simply, be happy! Walk humbly before God and men, and love genuinely, for God our father is LOVE!

WHY ME?

A Beautiful Message not just to read and forward to others, but to apply practically in our personal lives.
Good day, folks!

Please take time to share the pieces above.

Blessings.

Matters of the Heart

This is a chat with Dr. Abdullahi Oluwalogbon (Heart and Utility Specialist). The transcript of the chat is given below. Useful for everyone.*

QUESTIONS & ANSWERS:

Question 1: What are the thumb rules for a layman to take care of his or her heart?

Answer:
1. Diet – Less of carbohydrate, more of protein, less oil
2. Exercise – Half an hour’s walk, at least five days a week; avoid lifts and avoid sitting for a longtime
3. Quit smoking
4. Control weight
5. Control BP – Blood pressure and Sugar

Question 2: Can we convert fat into muscles?

Answer: It is a dangerous myth. Fat and muscles are made of two different tissues – fat is fat, ugly and harmful. Muscle is muscle. Fat can never be converted into a muscle.

Question 3: It’s still a grave shock to hear that some apparently healthy person gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?

Answer: This is called silent attack. That is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

Question 4: Are heart diseases hereditary?

Answer: Yes

Question 5: What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?

Answer: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

Question 6: Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?

Answer: Walking is better than jogging, since jogging leads to early fatigue and injury to joints.

Question 7: You have done so much for the poor and needy. What has inspired you to do so?

Answer: Mother Theresa, who was my patient.

Question 8: Can people with low blood pressure suffer heart diseases?

Answer: Extremely rare.

Question 9: Does cholesterol accumulate right from an early age (I’m currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?

Answer: Cholesterol accumulates from childhood.

Question 10: How do irregular eating habits affect the heart ?

Answer: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body’s enzyme release for digestion gets confused.

Question 11: How can I control cholesterol content without using medicines?

Answer: Control diet, walk and eat walnut.

Question 12: Which is the best and worst food for the heart?

Answer: Fruits and vegetables are the best and oils the worst.

Question 13: Which oil is better – groundnut, sunflower, olive?

Answer: All oils are bad.

Question 14: What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?

Answer: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

Question 15: What are the first aid steps to be taken on a heart attack?

Answer: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him or her to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

Question 16: How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?

Answer: Extremely difficult without ECG.

Question 17: What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 years of age having heart attacks and serious heart problems.

Answer: Increased awareness has increased incidents. Also, sedentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Question 18: Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?

Answer: Yes.

Question 19: Marriages within close relatives can lead to heart problems for the child. Is it true?

Answer : Yes, co-sanguinity leads to congenital abnormalities and you may NOT have a software engineer as a child.

Question 20: Many of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart? What precautions would you recommend?

Answer: When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as you grow older, respect the biological clock.

Question 21: Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short/long term)?

Answer : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

Question 22: Will consuming more coffee/tea lead to heart attacks?

Answer: No.

Question 23: Are asthma patients more prone to heart disease?

Answer: No.

Question 24: How would you define junk food?

Answer: Fried food like Kentucky, McDonalds, Samosas, and even Masala Dosas.

Question 25: You mentioned that Indians are three times more vulnerable. What is the reason for this, as Europeans and Americans also eat a lot of junk food?

Answer: Every race is vulnerable to some disease and unfortunately, Indians are vulnerable for the most expensive disease.

Question 26: Does consuming bananas help reduce hypertension?

Answer: No.

Question 27: Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded e-mails on this)?

Answer: Yes. Lie down comfortably and put an aspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

Question 28: Do, in any way, low white blood cells and low hemoglobin count lead to heart problems?

Answer: No. But it is ideal to have normal hemoglobin level to increase your exercise capacity.

Question 29: Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?

Answer: Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

Question 30: Is there a relation between heart problems and blood sugar?

Answer: Yes. A strong relationship since diabetics are more vulnerable to heart attacks than non-diabetics.

Question 31: What are the things one needs to take care of after a heart operation?

Answer : Diet, exercise, drugs on time, Control cholesterol, BP, weight.

Question 32: Are people working on night shifts more vulnerable to heart disease when compared to day shift workers?

Answer: No.

Question 33: What are the modern anti-hypertensive drugs?

Answer: There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugs and go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

Question 34: Does aspirin or similar headache pills increase the risk of heart attacks?

Answer: No.

Question 35: Why is the rate of heart attacks more in men than in women?

Answer: Nature protects women till the age of 45. (Present Global census show that the Percentage of heart disease in women has increased than in men )

Question 36: How can one keep the heart in a good condition?

Answer: Eat a healthy diet, avoid junk food, exercise everyday, do not smoke and, go for health checkups if you are past the age of 30 (once in six months recommended).

Please, don’t hoard knowledge. It takes sharing of knowledge to discover and understand the world in which we live.

*copied from twitter

The Poet in the Poem: A must read

A collection of over 250 poems that reflect on man as the poet and the actor who handles the helm of his affairs, on a timed cruise. His abilities compose and steer his story, as his capabilities and fate enables him. It encapsulates the essence of poetry, using eloquent words to convey the poet’s thoughts and experience. The poet mans the helm, and the cruise is his composed poem.

AA- THE POET IN THE POEM (Cover)
Download “The poet in the poem” from this link:
https://www.smashwords.com/books/view/451309
THE POET IN THE POEM
The eyes see the tears,
In response repelled are the fears.
The flesh’s demand is so goody,
As sure as it is of the body.

The truth is buried within,
Hidden from all kith and kin.
The conscience ever tells a fact,
As sure as it is of the heart.

The brain’s constant thought
Depends on how deeply it’s taught.
Its reason is based on its find,
As sure as it is of the mind.

The spirit reveals the person,
It eludes comprehended reason.
The future will show the foul,
As sure as it is of the soul.

Interchanged as its suitor,
It tells all about the actor.
The poet mans the helm,
The cruise his composed poem.

This is a collection of over 250 poems that altogether seeks to reflect man as both the poet and the actor who handles the helm of his own affairs, on a timed cruise, down his very own banked personal river. Using his abilities to compose and steer his poetic story, faring only as suitably as his capabilities and fate enables him.

The essence of poetry is in its use of eloquent apt words to convey the poet’s exact thoughts, as they are felt or experienced by him. Like it is the actor’s ability to apply specific skills to portray a scripted character reveals a story, it is likewise the poet’s grant to create the content and set the beauty of the words.

If the soul is scripted, if the mind can think, if the heart does feel and the body is specific; then every individual distinctively roams on a course throughout their lives that can be manipulated to fit their own different experience, but not actually change it. For the poet mans the helm, and the cruise is his composed poem.

A few of the poems…..

1002030_239524122876406_1799735937_n

1487269_10151884092748800_733365902_n
THE FUNERAL OF ICE
The making of he who is
Has origins in the air he is.
Made in secret, carried about.
Revealed openly, in and out.

Gathered in the skies high,
To roam as mist up high.
It bursts the banks it fills
And cracks downwards to fill.

The hardening effect of frost;
Granite and so harsh a host,
Conquers the whole land
So that air can’t lend a hand.

Mightily the season comes
When the diamond becomes
Water again and it all ends;
Melting into a liquid that fends.

1002030_239524122876406_1799735937_n
BATTLE OF THE CELLS
Who must comes first,
Males or the females?
This knowledge a thirst
That quenches with cells.

If what is common birth
Forms females or males;
Supremacy is their myth,
Caged within each cells

death
DEATH
Cruel, cruel death
We have never met.

I only just heard
Of the fear in tears you said.

You’ve been about the herd
And oh the wonder you fed.

Who tells if you’re sent
When you only just left?

1467458_10151884096153800_1062913147_n
MANNA
Is to live a curse or gift?
If you wonder, you need a lift;
Up to the skies of living memory,
Back and forth man’s own glory.

smoke
MOUTHING PIOUS PLATITUDE
Two gentlemen of the world met,
Sitting on a park bench together.
They shared as their extremes let,
Yet their unique talents will hinder.

Pious is the madman, who lives here;
His abode ignored but litters the world.
Platitude, a he cruise his composed
poem. that goes there,
To seclude from the kind his world mould.

Crazy in his rags and papered home,
Pious welcomes his regular guest’s tale.
The rotten egg welcoming the bone;
Like a dog, he shows off his one tail.

They converse about a news item;
The learned Prof reads off his News daily.
Forwarding arguments befitting them,
Each reasoned man’s folly mainly.

Teachers sought reason for the sane,
Making sense of theories as realities.
While the insane do the very same,
Realities as theories are certainties.

In ostentatious escapades of the mad
Roams religious virtue so uncommon
And in sanity’s commonness easily had
Grows the loose morality we do summon.

Embedded in their platonic briefs
Is the story of their common child;
Man’s common sense and beliefs,
Are like madmen’s, when all are blind

WHERE DO BROKEN HEARTS GO?

WHERE DO Broken HEARTS GO?

THIS IS A MUST READ! How is it possible?? To be as humorous & as horrific in one normal fold!? Wonderfully moulded into a captivating piece. It is silly & almost illogical, yet so believable & totally engrossing. You will surely LOVE THIS BAD GUY & commend him on a beautiful piece. I am hooked already!